Waarom hebben we dit spel ontwikkeld?
Als we weten waar kinderen en volwassenen gelukkig van worden, waarom is het dan zo lastig om er naar te leven? En waarom leren we niet al op school hoe we gelukkig kunnen zijn en hoe we veerkrachtig kunnen handelen na een tegenslag. Waarom doen we zo vaak de dingen waar we niet gelukkig van worden (zoals eindeloos scrollen op social media)?
Zoals met alles in het leven moet je veel oefenen om ergens goed in te worden en helpt aanleg en stimulans vanuit je omgeving om je doel te behalen. Wanneer je weet dat zo’n 40% van je geluk wordt bepaald door het trainen van je hersenen, zo’n 10% door stimulans uit de omgeving en zo’n 50% aangeboren is, dan kunnen we toch niet langer meer wachten om het aan kinderen te leren?
Jaarlijks hebben 1,5 miljoen Nederlanders last van burnout klachten. Bijna 1 op de 5 Nederlanders maakt kans op een depressie (gedeeltelijk erfelijk) en 1 op de 4 Nederlanders voelt zich vaak eenzaam. Dus moeten we niet te lang wachten met het leren gelukkig te zijn door onze hersenen te trainen!
Daarom willen we kinderen spelenderwijs leren gelukkig en veerkrachtig te zijn. The Happy Game hoopt hieraan een bijdrage te leveren door een bordspel dat kinderen met hun omgeving (andere kinderen, leraren, ouders en wellicht psychologen) kunnen spelen en waar ze de rest van hun leven plezier van hebben.
Thema’s gebaseerd op wetenschap
We hebben een groot aantal wetenschappelijke artikelen en onderzoeken over geluk gelezen (zie voor meer informatie de pagina Over Geluk). Al deze kennis over geluk hebben we vervolgens samengevat in 16 thema’s die je kunt trainen. Op deze thema’s is het bordspel The Happy Game gebaseerd.
- Creativiteit: Als je danst, zingt, muziek maakt, een tuin aanlegt, een auto opknapt, een kunstwerk creëert of iets anders doet wat je nog niet eerder hebt gedaan, dan zorgt dat voor een immens goed gevoel.
- Lachen: Door veel te lachen maak je gelukshormonen aan. Lach met elkaar of om je eigen grappen, kijk een grappige film, ga naar cabaret en vergeet niet te lachen om je eigen blunders.
- Vrijheid: Authenticiteit, eigen keuzes mogen maken en vrij kunnen denken en handelen leiden tot een gelukkiger leven. In landen waar deze vrijheden als normaal worden ervaren is het geluksniveau hoger.
- Positief denken: Focus op wat goed gaat in plaats van op wat niet goed gaat en realiseer je dat het uiteindelijk allemaal goed komt, dat zorgt voor een optimistische kijk op het leven en zo geniet je ook van de kleine dingen in het leven.
- Zingeving: Bedenk goed wat jij leuk en belangrijk vindt en zorg dat je daarmee aan de slag gaat, zonder je ego de boventoon te laten voeren. Speel niet de slachtoffer kaart, want jij maakt bijna altijd zelf de keuzes of hebt zelf invloed op hoe zaken verlopen.
- Doelen stellen: Ga stap voor stap aan de slag met je gestelde doelen. Zie problemen als een uitdaging. Elke stap is een overwinning die je mag vieren. Je bepaalt je eigen keuzes en stelt je eigen prioriteiten dus pak zaken op die je wilt veranderen.
- Affectie: Het is belangrijk om je liefde te uiten, complimenten te geven en te ontvangen en hulp te vragen en te bieden. Hier houdt iedereen een positief gevoel aan over.
- Aanraking: We kunnen als mens niet zonder aanrakingen. Het aanraken van je geliefde, een vriend, een dier en of een baby maakt ons gelukkig.
- Dankbaarheid: Wees dankbaar voor wat je wel hebt in plaats van te focussen op wat je niet hebt. Alles wat je aandacht geeft groeit dus geef vooral aandacht aan dingen die goed gaan, zodat je het leven op een positieve manier kan benaderen.
- Vergeving: Probeer zoveel mogelijk mensen te vergeven die je pijn of verdriet hebben gedaan, zodat je zelf verder kan met je leven. Vergeven doe je in principe altijd voor jezelf, maar de ander kan er natuurlijk ook behoorlijk van opfleuren.
- Gezondheid: Om gelukkig te zijn moet je je lijf en geest ook goed onderhouden met gezonde voeding, veel beweging en te leven in het hier en nu. Mindfullness, yoga en mediteren kunnen hier bij helpen.
- Vrije tijd: Zorg er altijd voor dat werken, leren, zorgen voor anderen en tijd voor jezelf goed in balans zijn om je gelukkig te voelen. Doe in je vrije tijd dingen waar jij blij van wordt en vergeet je niet te omringen met natuur. Tijd hebben en ervaringen opdoen, maakt gelukkiger dan veel geld hebben of spullen kopen.
- Samen zijn: We zijn sociale wezens en hebben behoefte aan vriendschappen en familie. Omring je met mensen waar je blij van wordt, waar je stoom kan afblazen of hulp kan vragen. Investeer daarom ook liever in ervaringen met vrienden dan in materie.
- Samen genieten: De meeste mensen worden gelukkig van dingen samen doen, denk aan een teamsport, zingen in een koor, werken met collega’s, samen op vakantie gaan etc. Omring je wel met mensen die je energie geven en vergeet niet om veel te geven.
- Tegenslag: Soms zit het even tegen, dat heeft iedereen. Denk niet dat al je vrienden een leuker leven leiden omdat ze alleen de mooie dingen op social media posten of vertellen. Ook hoeft niet alles in het leven perfect te verlopen. Soms valt het mee en soms valt het tegen!
- Verdriet: Verdriet hoort bij het leven en dat doet pijn, maar de kunst is om hier niet te lang in te blijven hangen. Focus ook op de mooie dingen in het leven om je geluk weer terug te vinden.

Wie zijn wij?
Nynke de Ruiter, bedenker The Happy Game
Ik ben opgeleid als Leraar Lichamelijke Opvoeding en omdat ik het leuk vind om mensen te trainen, nieuwe dingen te leren en ze te helpen met het behalen van hun doelen werkt ik al 25 jaar als Manager in de Media en Events branche.
Van nature ben ik een zeer positief en weerbaar mens. Ik sta er om bekend gelukkig in het leven te staan. In coronatijd verloor ik mijn baan en mijn relatie strandde. Daarnaast had ik last van haaruitval en kampte ik met een heftige blessure waardoor ik slecht kon lopen. Toch voelde ik mij nog steeds een zeer gelukkig en gezegend mens. Dat zette mij aan het denken, omdat overal om mij heen mensen zich minder gelukkig voelde. Ik besloot op onderzoek uit te gaan om uit te vinden hoe je je hersens kunt trainen om gelukkig te zijn. Na maanden van onderzoek had ik een nieuwe wens. Het geluksniveau in Nederland en de wereld verhogen. Om dit te bereiken beginnen we bij het helpen van kinderen. We doen dit door hen op een speelse, creatieve, interactieve en vooral ook blije manier hun hersenen te helpen trainen middels een bordspel. Zo is The Happy Game ontstaan!

Freek Smoes, partner The Happy Game
Ik ken Nynke al bijna 25 jaar als een altijd vrolijk en positief persoon met een groot doorzettingsvermogen om de dingen waar ze mee bezig is succesvol te maken.
Na mijn studie Bedrijfskunde heb ik de mij de afgelopen 25 jaar bezig gehouden met de ontwikkeling en marketing van innovatieve producten en diensten. Dit heb ik gedaan voor anderen maar ook in eigen startups. Toen Nynke mij vroeg om haar te helpen om The Happy Game tot een succes te maken hoefde ik dan ook niet lang na te denken!